Verdensdagen med Else Kåss Furuseth og Henriette Vasstrand

Mental helse Bømlo markerer stolt årets verdensdag for psykisk helse: To sterke jenter, begge med sterke historier å fortelle. I tillegg får vi taler og kulturelle innslag.

Som barn opplevde Henriette Vasstrand (27) rus og psykisk lidelse på nært hold. Faren tok sitt liv da hun var seks år. Tynget av skyldfølelse og sinne staket hun ut en destruktiv retning for seg selv. Tenåra var kaotisk, hun ruset seg ofte, levde impulsivt. Som 21-åring prøvde hun å ta sitt liv. To uker senere ble hun overkjørt av en dobbeltdekker i London. Det langvarige sykehusoppholdet som fulgte skulle bli vendepunktet. Fem år etter ulykken ble Henriette norgesmester i boksing. I dag tar hun opp fag for å få studiekompetanse, hennes drøm er å bli politi.

«De fleste synes historien min er sterk. De sier at det er mye håp i den, og at den hjelper dem å sette sitt eget liv i perspektiv.» 

Henriette ble kjent i 2018, gjennom dokumentarserien «Overleverne» på NRK. Programmet har samlet nådd mer enn 700.000 seere på TV og nett-TV. Nå kommer hun til Bømlo for å fortelle sin historie. Med seg på scenen har hun en person som har betydd enormt mye for at hun er der hun er i dag, boksetreneren Stein Rune Eriksen. Foredraget er på ca. 35 minutter. 

Bruk gjerne 28 minutter på å bli bedre kjent med Henriette. Dokumentaren kan du se på https://tv.nrk.no/serie/overleverne/2018/DVRO55400118/avspiller.

Else Kåss Furuseth (38) er en av Norges mest profilerte komikere. Hun er kjent fra en rekke tv-programmer, bl.a Torsdag kveld fra Nydalen, Det er lov å være blid og Mandagsklubben. Hun fikk svært god respons på sin forestilling Kondolerer der hun forteller om livet etter at hun som 11-åring mistet moren, og som 28-åring mistet broren. Begge valgte å ta sitt liv. Forestillingen gikk over 200 ganger på Torshovteatret og deretter på Nationaltheatret mellom 2011 og 2016.

I 2018 mottok hun Mental Helses Åpenhetspris. «Else Kåss Furuseth gir en stemme til de etterlatte. Det gjør hun med positivitet og humør. Til tross for et tungt og alvorlig tema, representerer forestillingen hennes håp og en hyllest til livet. Hun ønsker å gjøre livet lettere for de etterlatte, men også for de som har forsøkt å ta sitt liv», heter det blant annet i begrunnelsen fra Mental helse.

Else er nå aktuell ved Nathionalteatrets hovedscene. I forestillingen «Gratulerer» snakker hun om det å være god nok. Hun kommer til Bømlo for å servere et utdrag fra de to forestillingene Kondolerer og Gratulerer. Foredraget er på ca. 35 minutter.

_
_
_